340 motorn är en klassisk 2-takts motor på 340 kubik och 32 hästar. 440 modellen är en 2-takts motor med reed-ventil på 48 hästar. Yamaha STX är identisk med amerikanska Exciter 340/440. Dessa skotar kallas “aluminiumskotrar” för dem är helt gjord i aluminium.
Jag fick skotern 2008 och sedan har man bara kört runt ladugården om och om igen. Men nu har man tänkt att få skotern att bli som ny igen – helt ny. Skotern har varit avställd sedan 2001 och stått på en SE-pall sedan 80-talet.
Först tog jag hem från min morbror. Han bor nästan granne med mig. Sedan fick den stå här i några år. Tyvärr. Jag var ung och dum och hade inte förstånd nog att inse att detta är en skoter som har värde i sig. Jag körde bara som den var. Boggien var stum också. Rostat ihop!
Detta var alltså en "häck" av dess like.

Jag fick ta bilen för att dra upp den.

Skotern var mycket lätt. Man kunde själv dra upp den på släpet.

Så här såg själva motorrummet ut. Den saknar luftburk, avgasfjädrar som håller ihop avgassystemet. Det blir att demontera exakt allt.

Jag hann inte att dra in skotern i garaget innan jag skruvade ner allt på den. Jag har fått svetsa i skotern för nya motorfästen och gängat helt nya stänger för att få motorn på plats. Ja, jag har gjort ALLT på den. Skruvat bort ALLA skruvar och tagit bort varje popnit. Exakt allt!

Elschemat har något troll varit på och klippt kablar och liknande. Som tur så hittade jag ett elschema som jag har gått igenom och dragit nya kablar.


Jag har tagit bort förgasaren. Det är en 38 mm Keihin förgasare – trottel. Som ni ser så är det skruvar i slangarna – slarvpelle som har varit där och “pluggat” igen för att bensin ska inte läka ut. Men frågan är om det är verkligen bränsleledningar alla dessa slangar?




Om ni inte visste så var Yamaha den första skotern som började med oljeinjection, dvs man behöver inte blanda olja och bensin i bränsletanken. Tyvärr så är denna analoga mekaniska makapär rätt “kass” och jag litar inte på den. Problemet var att dem gav för mycket olja vid tomgång och för lite olja vid höga varvtal. Det sägs att dem lägger av vid 600 mil. Jag låter min sitta kvar ett tag. Jag tänker självklart kolla in i den och se hur den fungerar. Den består bara av massa kugghjul och membran.

Chassienummer
https://i2.wp.com/i34.photobucket.com/a ... jxb4ku.jpg
Fixat en defekt luftburk. Men denna ska jag laga igenom att skära ut en plastbit och smälta dit den och slipa så det ser ut som nytt.



Sekundärvariatorn har nött detta hål.

Gummitätning mellan förgasare och luftburk.


-----------------------------------------------------------
Ett år senare......
Nu har det gått en mycket lång tid sedan jag höll på med skotern. Jag har bland annat lackat om huven, monterat ihop hela skotern, bytt styre till ett rakare styre, nya reflexer där bak, lackat om instrumentpanelen, totalrenoverat boggien, bytt till orginalbadfjädrar på framskidorna, ny visir på huven, fixat elsystemet, tagit bort höjningen där bak, bytt matta har jag gjort till en 19 mm kams matta. Original låg runt 9-10 mm. Jag har bytt nya slangar och gjort en förgasarstädning, bromshandtagen och gasblocket är original, jagat mycket sprucket aluminium och plast. Ja, jätte mycket har jag gjort. Jag har till och med lagad hastighetsmätaren. Denna går absolut inte att få tag på! Absolut inte.
Men nu tog jag och köpte nya dekaler. 1280 kr inkl. frakt.






Stripes måste det också vara!

Denna reflex satt inte där heller när jag fick den. Köpte den från Alaska, USA.



Här är alla lager jag har bytt. Motorn är fräsch så jag öppnade inte på den. Däremot så öppnade jag upp på primärvariatorn – Comet 102C från USA 1982! En klassiker som fortfarande tillverkas, dock nu i SI-meter systemet och inte i tum som min är i. Kör man Comet så kör man med kvalité. Trots att det är gamla saker så är dem fortfarande i bruk och finns delar till dem.

Dessa lager var enkla att få tag på. Däremot den stora packboxen fick jag specialbeställa från Malmö via Momentum. Det fanns inget pris eller någon data om den. Bara att den fanns och hade dessa diametrar. Passade perfekt när jag pressade ihop dem med hydraulikpressen.
Lager som är röd = Speciallager för lagerbock. Detta är inget standardlager, utan ett lager som har ett centrumhål som är förskjutet och en ring som man skruvar dit på lagrets axel som ni ser. Ni ser att det röda lagret har en “ring” som sticker upp.
Objekt nummer 9. Här är en bild på sekundärvariatorn och lagerbocken, 8.

Lager som är svart = RS lager, dvs tätade lager. Dessa behöver man inte smörja. Dessa
Lager som är silvriga = Lager som ska smörjas via hypoidolja. Dessa lager ska sitta i kedjehuset.
Svarta ringar = packboxar. Dessa ser till att de silvriga lagrerna inte får skit i sig, eller släpper ut olja. Packboxar är mycket vanliga på överliggade kamaxlar hos bilmotorer.
Lagret som ser ut som en triangel = Detta är drivaxelhjulslagret. Jag bytte ut mitt mot ett RS lager istället för ett öppet lager som de silvriga är.

SKF och Japanska Koyo köpte jag utav.
